+45 89 34 35 36

Gratis advokatbistand

Du bør aldrig stå alene i en tvangsfjernelsessag, men have professionel juridisk bistand. Det får du bedst af en erfaren børneadvokat.

Som forældre har du krav på gratis advokatbistand, hvis dit barn kræves tvangsfjernet. Og det samme gælder dit barn, hvis det er fyldt 12 år.

Kommunen har pligt til at oplyse dig om muligheden for gratis retshjælp, og kommunen vil ofte foreslå en advokat.

Det er sjældent klogt at lade modparten rådgive sig om advokatvalg.

Hvad skal man gøre, hvis ens barn bliver krævet tvangsfjernet?

Tvangsfjernelse af et barn er en af de mest indgribende foranstaltninger, som myndighederne kan iværksætte over for en familie. Det er en proces, der kan være både juridisk og følelsesmæssigt kompleks, og det er afgørende, at forældrene er opmærksomme på deres rettigheder og muligheder for at få juridisk bistand. Denne artikel gennemgår de juridiske rammer og praktiske skridt, som forældrene kan tage, hvis de står over for en tvangsfjernelsessag.

 

1. Retten til advokatbistand

Når der er tale om tvangsfjernelse af børn, har forældremyndighedens indehaver og barnet eller den unge, der er fyldt 10 år, ret til gratis advokatbistand. Dette fremgår af barnets lov § 140, som fastslår, at kommunalbestyrelsen skal tilbyde gratis advokatbistand i sager om anbringelse uden for hjemmet uden samtykke, opretholdelse af en anbringelse, ændring af anbringelsessted og andre relaterede foranstaltninger.

Denne pligt har til formål at sikre, at forældrene og barnet får tilstrækkelig adgang til at gøre indsigelse mod sagens faktiske og retlige omstændigheder. Det er kommunens ansvar at sørge for, at advokatbistanden bliver tilbudt og afholdt efter de almindelige regler for beskikkede advokater.

I praksis er det vigtigt, at forældrene tager imod tilbuddet om advokatbistand, da advokaten kan medvirke til at sikre, at deres processuelle rettigheder overholdes. Advokaten kan også hjælpe med at fremhæve barnets perspektiv og sikre, at dette bliver inddraget i beslutningsprocessen.

Hvis forældrene ikke tager imod tilbuddet om advokatbistand, kan det have konsekvenser for deres mulighed for at få aktindsigt og deltage aktivt i sagens behandling. Ombudsmanden har tidligere påpeget, at manglende partshøring i sådanne sager kan være problematisk og i strid med forvaltningslovens § 19.

 

2. Processen ved tvangsfjernelse

Kommunen spiller en central rolle i tvangsfjernelsessager. Det er kommunalbestyrelsen, der indstiller sagen til behandling i børn og unge-udvalget, og det er også kommunen, der skal sørge for, at forældrene får tilbudt advokatbistand.

Børn og unge-udvalget træffer afgørelse om tvangsfjernelse. Forældrene og barnet har ret til at deltage i mødet, og advokaten kan bistå dem under hele processen. Det er vigtigt, at forældrene forbereder sig grundigt til mødet og sikrer, at alle relevante oplysninger om familiens forhold bliver fremlagt.

Hvis forældrene er uenige i børn og unge-udvalgets afgørelse, kan de klage til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen skal vurdere, om sagen kan ende med en tvangsmæssig foranstaltning, og hvis dette er tilfældet, skal der tilbydes gratis advokatbistand.

 

3. Domstolsprøvelse

Forældrene har ret til at få prøvet afgørelsen om tvangsfjernelse ved domstolene. Retssager om tvangsfjernelse behandles efter retsplejelovens regler om borgerlige sager, herunder kapitel 43 a om prøvelse af administrativt bestemt frihedsberøvelse.

Under retssagen kan advokaten hjælpe med at fremlægge beviser og argumentere for, hvorfor tvangsfjernelsen ikke er nødvendig. Advokaten kan også sikre, at barnets perspektiv bliver inddraget, og at der tages hensyn til barnets bedste, som det kræves efter forældreansvarsloven § 4.

 

4. Hensynet til barnets bedste

Alle afgørelser om tvangsfjernelse skal træffes ud fra, hvad der er bedst for barnet. Dette fremgår af forældreansvarsloven § 4, som fastslår, at afgørelser skal medvirke til at sikre barnets trivsel og beskytte barnet mod skade eller fare.

Barnet skal inddrages i sagen, så dets perspektiv og synspunkter kan komme til udtryk. Dette kan ske gennem børnesamtaler, hvor en børnesagkyndig eller en repræsentant fra kommunen deltager.

 

5. Praktiske råd til forældre

Tag imod advokatbistand

Det er afgørende, at I som forældre tager imod tilbuddet om gratis advokatbistand. En advokat kan hjælpe med at navigere i den juridiske proces og sikre, at jeres rettigheder bliver respekteret.

Begær aktindsigt

Som forældre bør I anmode om aktindsigt i sagen for at få et klart billede af de oplysninger, som kommunen og børn og unge-udvalget baserer deres afgørelse på.

Forbered sagen grundigt

Saml dokumentation, der kan understøtte jeres sag, herunder udtalelser fra læger, pædagoger eller andre, der har kendskab til barnets forhold.

Deltag aktivt i processen

Det er vigtigt, at I deltager aktivt i møder og retssager og fremlægger jeres synspunkter på en klar og struktureret måde.